Podczas gdy lekarstwa pozostają najlepszą metodą obniżania ciśnienia krwi, zdrowy styl życia odgrywa bardzo ważną rolę. Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu tętniczym to jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby.
Jakie czynniki powinny być brane pod uwagę?
- Napoje gazowane zwiększają ciśnienie krwi. Prawda czy fałsz?
Prawda. Badanie francuskich badaczy wykazało, że ryzyko wystąpienia nadciśnienia wzrosło o 10% u tych, którzy pili więcej niż pięć puszek napoju dziennie. Każda dodatkowa puszka słodkiego, gazowanego napoju wiąże się ze wzrostem zarówno ciśnienia skurczowego (1,6 mmHg) jak i rozkurczowego (0,8 mmHg). Osoby pijące słodkie napoje mają bardzo często nadwagę, która związana jest z zaburzeniami pracy układu naczyniowo-sercowego.
- Ucięcie sobie drzemki chroni serce. Prawda czy fałsz?
Prawda. Już 15-minutowa drzemka o 30 proc. zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Według badań zaprezentowanych na kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, spanie przez 15 minut w ciągu dnia obniża ciśnienie krwi. Niższe ciśnienie po drzemce utrzymuje się nie tylko w ciągu dnia, ale i w nocy, podczas snu. Popołudniowy relaks, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż przyspiesza jego powrót do normalnego funkcjonowania po stresie w pracy, na jaki jesteśmy narażeni każdego dnia.
- Unikać kawy? Prawda czy fałsz?
Fałsz. Kofeina może powodować tachykardię, ale nie podnosi ciśnienia krwi. Co więcej, kawa, a także herbata, obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi. Takie działanie jest prawdopodobnie związane z zawartymi w nich flawonoidami, które wykazują właściwości naczyniorozszerzające. Dlatego wolno pić mała czarną, ale oczywiście z umiarem… Nie więcej niż 4 filiżanki dziennie. Jeśli zamiast kawy wybierzemy herbatę, również najlepiej zdecydować się tylko na 3-4 filiżanki naparu dziennie.
- Stres zwiększa ciśnienie. Prawda czy fałsz?
Prawda. Powtarzający się stres zarówno ostry, jak i przewlekły może doprowadzić do wystąpienia nadciśnienia tętniczego. W obliczu stresu organizm uwalnia do krwiobiegu adrenalinę i kortyzol, dwa hormony, które powodują kurczenie się naczyń i szybsze bicie serca. Przyspieszając rytm serca, podnosząc ciśnienie krwi i zwężając naczynia krwionośne. Im więcej stresów przeżywamy, tym bardziej nasze serce i naczynia są obciążone. Reakcja ta jest przejściowa, po zakończeniu stresującej sytuacji ciśnienie wraca do swojej zwykłej wartości.
- Nadciśnienie i sport? Prawda czy fałsz?
Tak! 20 minut aktywności fizycznej dziennie, trzy razy w tygodniu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ale nie możesz zerwać się z kanapy na squasha. Codzienny spacer pomoże sercu sprawniej pompować krew i efektywniej dotlenić komórki ciała. Im żwawszy spacer, tym jego efekty będą szybciej widoczne. Musisz zaczynać stopniowo, najlepiej wybrać zajęcia wytrzymałościowe, takie jak pływanie, bieganie czy jazda na rowerze. U wszystkich dorosłych w każdym wieku zaleca się ≥ 150 minutowy wysiłek o umiarkowanej intensywności tygodniowo lub 75-minutowy intensywny. W celu uzyskania dodatkowych korzyści u zdrowych dorosłych zaleca się stopniowe zwiększanie tlenowego wysiłku fizycznego o umiarkowanej intensywności do 300 min/tydzień lub 150 min intensywnego,
Aktywność fizyczna stymuluje i zmiękcza tętnice. Po trzech do sześciu miesiącach, pierwszy odczyt ciśnienia krwi może być obniżony o 0,7 punktu, a drugi o 0,5 punktu. Bonus, który trwa tak długo, jak długo nadążasz za tempem!
- Utrata wagi pomaga kontrolować nadciśnienie. Prawda czy fałsz?
Prawda. Aż 30-65 proc. chorych na nadciśnienie tętnicze to osoby otyłe .Stosowanie i przestrzeganie diety jest bardzo ważne nie tylko u osób z nadciśnieniem tętniczym, ale także u ludzi zdrowych lub chorujących na inne przypadłości. Dietetycy obliczyli, że zmniejszenie masy ciała o 10 kg pozwala obniżyć ciśnienie krwi o 10-20 mmHg. Otyłość przebiegająca wraz z nadciśnieniem tętniczym może mieć także wpływ na układ sercowo-naczyniowy, powodując przerost lewej komory serca, chorobę niedokrwienną czy choroby naczyń wieńcowych. Najbardziej niebezpieczną jest otyłość brzuszna. Zgromadzona tkanka tłuszczowa wydziela angiotensynę, która powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi a także zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę.
Ważne: Możesz zmierzyć obwód talii: nie powinien on być większy niż połowa twojego wzrostu w centymetrach.
- Czosnek i potrawy bogate w potas są sprzymierzeńcami ciśnienia. Prawda czy fałsz?
Prawda. Spożywany regularnie czosnek obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca czy wylewu krwi do mózgu. Czosnek zapobiega bowiem zaleganiu cholesterolu w ścianach tętnic i powstawaniu zakrzepów. Na podstawie dotychczasowych badań naukowych zaobserwowano, że stosowanie diety bogatej w potas wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. Najlepiej przyswajalne są pierwiastki zawarte w naturalnych produktach., takich jak suche nasiona, fasoli, otręby, rodzynki, migdały, kasza gryczana. Optymalnie zaleca się spożywanie ich 4 razy dziennie
- Sól i nadciśnienie nie idą w parze. Prawda czy fałsz?
Prawda. Nie wystarczy zdrowo się odżywiać, żeby uniknąć nadciśnienia tętniczego krwi, trzeba przede wszystkim spożywać mniej soli. Nadmierne spożycie soli zwiększa objętość płynu, w którym zanurzone są komórki, powodując wzrost ciśnienia krwi. Lekarze zalecają, aby nie jeść więcej niż 6 gramów soli dziennie. Najlepiej usunąć solniczkę ze stołu i uważać na sól ukrytą w produktach spożywczych. Gdyby ludzkości udało się ograniczyć spożycie soli do zalecanego poziomu, wśród pacjentów z nadciśnieniem zdarzałoby się o 14% mniej zgonów wywołanych udarem mózgu i o 9% mniej z powodu choroby niedokrwiennej serca.